Mitä on futsal?

Monet kutsuvat futsalia jalkapallon pikkuveljeksi, mutta varsinkin huipulla se on hyvin erilainen peli, vaikkakin muistuttaa säännöiltään ”isoaveljeään”.  Futsal-pallo on hieman painavampi ja pienempi kuin jalkapallo, ja se pomppii vähemmän. Tärkeimpinä eroina on kontaktipelin puuttuminen, kumuloituvat virheet, tehokas peliaika sekä maaliheitot ja rajapotkut.

Futsalin kehityksestä on esitetty monia eri versioita. Yleisimmin kuulee sanottavan, että futsal on keksitty jo 1930-luvulla Uruguayn Montevideossa. Nimi futsal tulee portugalin kielen sanoista Futebol de Salao, joka tarkoittaa salijalkapalloa. Eurooppaan laji rantautui 60-luvun lopulla. Hollannissa pelattiin ensimmäinen kansallinen sarja vuonna 1969.

Futsalissa kentällä on kerrallaan 4 kenttäpelaajaa ja maalivahti. Vaihdot ovat edestakaiset ja ”lentävät”. Vaihtopelaajia voi olla korkeintaan seitsemän. Kansainvälisissä otteluissa ja kansallisissa sarjoissa pelataan 2 x 20 minuuttia tehokasta peliaikaa. Futsalissa ei ole paitsiota. Rajaheiton sijasta potkaistaan rajapotku. Futsalissa lasketaan kumuloituvia rikkomuksia (vrt. koripallo). Kuudennesta rikkomuksesta alkaen vastajoukkue saa potkaista vapaapotkun vapaavalintaisesti joko toisesta rangaistuspotkupisteestä (10 metrin päässä maalista) tai rikkomuspaikasta. Rikkoneen joukkueen pelaajat eivät saa olla maalivahtia lukuun ottamatta pallon edessä. Kumuloituvat rikkomukset ”nollautuvat” puoliajalla.

FIFA:n mukaan futsalia pelaa ympäri maailmaa 25 miljoonaa ihmistä 130 maassa, ja rekisteröityneitä pelaajia oli vuoden 2007 tutkimuksessa 1,1 miljoonaa.  Rekisteröityneiden pelaajien määrissä mitattuna suurimmat maat ovat Brasilia, Espanja, Italia, Japani ja Venäjä. Muun muassa Italiassa, Espanjassa ja Brasiliassa väitetään olevan enemmän futsalia kuin jalkapalloa harrastavia pelaajia.  Monet jalkapallon suurtähdet ovat aloittaneet uransa futsalin parissa ja kehittäneet tekniikkaansa sen avulla, heistä esimerkkeinä Ronaldinho, Ronaldo, Zico, Sócrates  ja Romario. Suomessa on futsalia pelattu 80-luvulta lähtien.

Comments are closed.